sobota, 15 sierpnia 2009

Serca kawowe, lekko czerwono-porzeczkowe

Szkoda, że jesteś daleko… I że nie lubisz deserów kawowych ;)
Właśnie dlatego upiekłam je dziś – kawowe serduszka z czerwonymi porzeczkami…. Jedno dla mnie, jedno dla Ciebie czy pół na pół? Może jednak się skusisz jak wrócisz? Bo jest pyszne, przepyszne…


Ciasto kawowe z czerwonymi porzeczkami


Składniki na ciasto – na dwie foremki serduszka:
30g masła pokrojonego w kosteczkę
120g cukru pudru
1 jajko
112g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
17g ciemnego kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki sody
125ml jogurtu naturalnego
100g porzeczek czerwonych


Polewa kawowa:
60 g cukru pudru
1/4 łyżeczki miękkiego masła
1/2 łyżki mleka
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, natłuścić foremki. Składniki wymieszać mikserem, na koniec dodać porzeczki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremek. Piec ok. 30-40 minut. Wyjąć z foremek, ostudzić na kratce.
Wymieszać składniki polewy, posmarować zimne ciasto.



4 komentarze:

  1. Piękne serce :) A połączenie kawy z porzeczkami to dla mnie nowość, ale z pewnością jest pyszne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tym kawowym sercem podbiłaś moje serce ;) uwielbiam kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają ślicznie :) Kojarzą mi się z jakimś zatrutym ciastem, które w baśni poda zła czarownica pięknej królewnie. Nie wiem dalczego, może dlatego, że są takie kuszące?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne te serca! A ta polewa,mmmm kawowe marzenie, kocham tekie ciasta!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)