czwartek, 27 sierpnia 2009

Ratunkowe ciasto porzeczkowe ;)


SMS od M: K &  M będą u nas o 20. Szybki przegląd lodówki – czerwone porzeczki kuszą czerwonymi, pełnymi kwaskowatego smaku i drobnych pestek owocami.


Durszlak: ciasto z czerwonymi porzeczkami. Jest i ratunek: ciasto proste, szybkie do przyrządzenia, z dokładnie taką ilością śmietany jaką mam. Dobre na ciepło, szczególnie z lodami. Tego potrzebowałam, na to właśnie miałam ochotę.


SMS do M: Niech kupią lody waniliowe.


Śmietankowe ciasto z czerwoną porzeczką
Składniki:
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
aromat śmietankowy
czerwone porzeczki


Przygotowanie:


Miksujemy jajką z cukrem, dodajemy do nich resztę składników poza porzeczkami. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, posypujemy owocami i pieczemy około 60 minut w temperaturze 150 stopni.


Bardzo nam smakowało na ciepło, ale przechowywane pod przykryciem w lodówce zachowa jeszcze świeżość przez co najmniej dwa dni (może i więcej, ale dłużej u nas nie wytrzymało ;)


Przepis i ratunek zapewniony przez http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/2009/07/Ciasto-smietankowe-z-porzeczkami.html - dziękuję!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)