No to mamy weekend! I na dobry jego początek, coś smacznego na talerzu, co mogę szybko przyrządzić i jeść ze smakiem.
Pulpeciki ziemniaczano-tuńczykowe
Składniki na dwie porcje:
200 g ugotowanych ziemniaków, starannie rozgniecionych
Ząbek czosnku, rozgnieciony
1 łyżka oliwy z oliwek
Pół łyżki ziół (ja wzięłam tymianek)
Pół puszki odsączonego tuńczyka
1 małe jajko (rozmiar S)
Sól i pieprz, do smaku
Mąka do obtaczania
Oliwa lub olej do smażenia
Majonez wymieszany ze śmietaną, do podania
Oliwki
Przygotowanie:
Mieszamy ubite ziemniaki z czosnkiem, oliwą, solą, pieprzem i ziołami, dodajemy jajko i tuńczyka, starannie mieszamy. Formujemy z masy małe pulpeciki, obtaczamy je w odrobinie mąki. Smażymy na złoto na gorącym tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach.
Jemy gorące, same lub z sosem (np. majonezowyn, musztardowym, czosnkowym lub pomidorowym, wg własnych preferencji).
Pulpeciki ziemniaczano-tuńczykowe
Składniki na dwie porcje:
200 g ugotowanych ziemniaków, starannie rozgniecionych
Ząbek czosnku, rozgnieciony
1 łyżka oliwy z oliwek
Pół łyżki ziół (ja wzięłam tymianek)
Pół puszki odsączonego tuńczyka
1 małe jajko (rozmiar S)
Sól i pieprz, do smaku
Mąka do obtaczania
Oliwa lub olej do smażenia
Majonez wymieszany ze śmietaną, do podania
Oliwki
Przygotowanie:
Mieszamy ubite ziemniaki z czosnkiem, oliwą, solą, pieprzem i ziołami, dodajemy jajko i tuńczyka, starannie mieszamy. Formujemy z masy małe pulpeciki, obtaczamy je w odrobinie mąki. Smażymy na złoto na gorącym tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach.
Jemy gorące, same lub z sosem (np. majonezowyn, musztardowym, czosnkowym lub pomidorowym, wg własnych preferencji).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)