piątek, 14 sierpnia 2009

Pyszna kolacyjka


No to mamy weekend! I na dobry jego początek, coś smacznego na talerzu, co mogę szybko przyrządzić i jeść ze smakiem.


Pulpeciki ziemniaczano-tuńczykowe

Składniki
na dwie porcje:
200 g ugotowanych ziemniaków, starannie rozgniecionych
Ząbek czosnku, rozgnieciony
1 łyżka oliwy z oliwek
Pół łyżki ziół (ja wzięłam tymianek)
Pół puszki odsączonego tuńczyka
1 małe jajko (rozmiar S)
Sól i pieprz, do smaku


Mąka do obtaczania
Oliwa lub olej do smażenia
Majonez wymieszany ze śmietaną, do podania
Oliwki


Przygotowanie:
Mieszamy ubite ziemniaki z czosnkiem, oliwą, solą, pieprzem i ziołami, dodajemy jajko i tuńczyka, starannie mieszamy. Formujemy z masy małe pulpeciki, obtaczamy je w odrobinie mąki. Smażymy na złoto na gorącym tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach.
Jemy gorące, same lub z sosem (np. majonezowyn, musztardowym, czosnkowym lub pomidorowym, wg własnych preferencji).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)