środa, 12 sierpnia 2009

Polenta - dzień po


Mam nadzieję, że jednak zostało Wam trochę polenty. Jeśli nie, to gotujemy od początku, tym razem więcej niż poprzednio ;)

Polenta z sosem pomidorowym

Składniki na jedną porcję:
¼ polenty z przepisu podstawowego
Sos pomidorowy z połowy 400 gramowej puszki pomidorów

Przygotowanie:
Przygotować sos – ja na patelni podgrzałam oliwę z oliwek, wrzuciłam pół drobno posiekanej cebuli, dodałam rozdrobnione pomidory i podgrzewałam przez 20 minut.
W międzyczasie nagrzałam piekarnik do 200 stopni.
Zimną polentę pokroiłam w kostkę (tak na kęs, ale można też wyciąć np. kółka szklanką lub inne kształty foremką do wykrawania ciastek), położyłam na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Zalałam sosem i piekłam około 10 minut (jeśli będziecie korzystać z przygotowanego wcześniej, zimnego sosu, będziecie zapiekać dłużej).
Można posypać parmezanem – smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)