Knedle to dla mnie coś wyjątkowo letniego - wymagają świeżych, dojrzałych, słodkich owoców, które pozwolą się otulić kołderką ciasta... Efekt - spektakularny...
Knedle z morelami
Składniki na dwie porcje (ok. 10 knedli):
250 ugotowanych, obranych ziemniaków
87 g mąki
7 g masła
Odrobina soli
5 dojrzałych i słodkich moreli, bez pestek
Mielony cynamon
Przygotowanie:
Rozgniatamy ziemniaki, dodajemy mąkę, masło i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy placuszek, na środku którego kładziemy morelę. Posypujemy lekko cynamonem, oblepiamy morelę ciastem. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy ok. 3-4 minuty po ich wypłynięciu.
Podajemy gorące, ze śmietaną i cukrem lub tak, jak lubimy ;)
Przepis zaadaptowany z książki „Culinaria Hungary”, wyd. Koenemann
Składniki na dwie porcje (ok. 10 knedli):
250 ugotowanych, obranych ziemniaków
87 g mąki
7 g masła
Odrobina soli
5 dojrzałych i słodkich moreli, bez pestek
Mielony cynamon
Przygotowanie:
Rozgniatamy ziemniaki, dodajemy mąkę, masło i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy placuszek, na środku którego kładziemy morelę. Posypujemy lekko cynamonem, oblepiamy morelę ciastem. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy ok. 3-4 minuty po ich wypłynięciu.
Podajemy gorące, ze śmietaną i cukrem lub tak, jak lubimy ;)
Przepis zaadaptowany z książki „Culinaria Hungary”, wyd. Koenemann
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)