piątek, 14 sierpnia 2009

Ciepłe słodkie lato


Knedle to dla mnie coś wyjątkowo letniego - wymagają świeżych, dojrzałych, słodkich owoców, które pozwolą się otulić kołderką ciasta... Efekt - spektakularny...

Knedle z morelami

Składniki na dwie porcje (ok. 10 knedli):
250 ugotowanych, obranych ziemniaków
87 g mąki
7 g masła
Odrobina soli
5 dojrzałych i słodkich moreli, bez pestek
Mielony cynamon

Przygotowanie:
Rozgniatamy ziemniaki, dodajemy mąkę, masło i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy placuszek, na środku którego kładziemy morelę. Posypujemy lekko cynamonem, oblepiamy morelę ciastem. Knedle wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy ok. 3-4 minuty po ich wypłynięciu.
Podajemy gorące, ze śmietaną i cukrem lub tak, jak lubimy ;)

Przepis zaadaptowany z książki „Culinaria Hungary”, wyd. Koenemann

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)