Ceniąc sobie swoje zdobyczne mirabelki, okupione cierpianiami, chciałam wykorzystać je jak najlepiej i w jak największej liczbie odsłon - oto druga z nich:
Kompot mirabelkowy
Składniki na dwie porcje:
500 g mirabelek, wydrylowanych
100 cukru pudru
40 ml wody
Przygotowanie:
Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę i gotować, aż syrop osiągnie temperaturę 126-135 stopni (ma się z niego tworzyć kulka po wlaniu odrobiny do zimnej wody). Dodać mirabelki i gotować na bardzo małym ogniu przez 8 minut.
Ostudzić. Można podawać z lodami, bitą śmietaną lub osączyć i wykorzystać do naleśników, gofrów, ciasta itp.
Składniki na dwie porcje:
500 g mirabelek, wydrylowanych
100 cukru pudru
40 ml wody
Przygotowanie:
Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę i gotować, aż syrop osiągnie temperaturę 126-135 stopni (ma się z niego tworzyć kulka po wlaniu odrobiny do zimnej wody). Dodać mirabelki i gotować na bardzo małym ogniu przez 8 minut.
Ostudzić. Można podawać z lodami, bitą śmietaną lub osączyć i wykorzystać do naleśników, gofrów, ciasta itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)