Ziemniaki po liońsku
Składniki na jedną osobę:
200 g ziemniaków
1/2 cebula w cienkich plasterkach
sól, pieprz, natka pietruszki
łyżka masła
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotować we wrzącej wodzie 7-10 minut, aż będą prawie miękkie. Wyjąć z wody, ostudzieć, obrać i pokroić w dość grube plasterki.
Cebulę zeszklić na połowie masła - powinna być miękka, złota.
Ziemniaki podsmażyć na reszcie masła tak, by były lekko brązowe (ok. 4 minut na stronę).
W żaroodpornym naczyniu wymieszać cebulę i ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 10-15 minut. Posypać natką.
Przepis pochodzi z książki "Smaki świata. Francja" wyd. Parragon
Miodowo-ziołowy łosoś grillowany
Składniki dla jednej osoby:
Filet z łososia (wielkość zależy od apetytu ;)
Po ok. 1/4 łyżeczki chilli, pieprzu cytrynowego, tymianku i estragonu
Łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Łososia marynować ok. 30 minut w lodówce w mieszaninie miodu i przypraw. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej, opiekać po obu stronach.
Smacznego!
Połączenie może się Wam wydać nietypowe, ale jest smaczne. Miałam ochotę spróbować, jak smakuje łosoś z czerwonym winem z Burgundii i stąd przyprawy użyte do ryby. A miód miał nawiązać do cebuli, co też posłusznie uczynił ;)
tak, tak - miodek w polaczeniu z cebula to dobry pomysl. Podobnie jak truskawki z kiszonymi ogorkami :) milego gotowania!
OdpowiedzUsuń