czwartek, 27 sierpnia 2009

Knedle ze śliwkami



Lubię knedle. Są letnie, dość szybkie do zrobienia (szczególnie jak mamy w lodówce ugotowane ziemniaki), dobrze smakują na podwieczorek czy lekką kolację – takie przyjemne danie, które świetnie smakuje, gdy na dworze jest jeszcze jasno i zastanawiam się, co zrobić później.



Knedle ze śliwkami (5 sztuk)


Składniki:
160 g ugotowanych, obranych ziemniaków
58 g mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g masła
5 śliwek
Cynamon i brązowy cukier
Jogurt naturalny lub śmietana



Przygotowanie:
Ziemniaki rozgniatamy (ja w robocie kuchennym), dodajemy do nich mąkę i masło. Ugniatamy ciasto (ja kontynuowałam w robocie), przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Z każdej z nich układamy wypestkowano śliwkę, do środka wsypujemy cukier i cynamon, ciasto zalepiamy.
Knedle wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy jeszcze kilka minut od wypłynięcia.

Przepis na podstawie „Culinaria Hungary” wyd. Koenemann

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)