piątek, 21 sierpnia 2009

Muffiny bananowe z masłem z orzechów ziemnych



Muffiny bananowe z masłem orzechowym



Składniki na 6 muffinów:


1 ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
2 łyżeczki kakao
1 jajko
1 banan, rozgnieciony
40 ml oleju
27 g masła orzechowego
½ szklanki mleka


Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać składniki sypkie, w drugiej mokre. Wymieszać zawartość obu misek razem, przełożyć do wysmarowanych foremek lub papilotek. Piec ok. 20-25 min w 180 stopniach.



Muffiny były smaczne, ale czuję, że będę jeszcze doskonalić ten przepis – dla mnie były za mała bananowe i za mało czułam masło z orzechów ziemnych, ale przyznaję, że lubię czuć oba te smaki intensywnie (oczywiście można to łatwo zmienić podając obok masło orzechowe i mus czy jogurt bananowy). Zachęcam Was więc do eksperymentowania – może ktoś z Was osiągnie doskonalsze proporcje?

8 komentarzy:

  1. a ja chcialbym tylko dodac, iz byly wysmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie :) I jak ladnie Ci wyrosly :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czyli ze banan+maslo orzechowe to dobre połączenie? bo tez sie nad takowym zastanawiam... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się ten przepis podoba :), chętnie wypróbuję! Wyglądają przecudnie na fotach

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne, masło orzechowe i banany to ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie wyrosła :) Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja bardzo lubię połączenie banana i masła orzechowego - chyba najlepsze w wersji podstawej (pokrojony banan i łyżka masła), ale każda inna wersja też jest warta przetestowania. No i pyszne jest jeszcze połączenie banana z czekoladowym masłem orzechowym mniam (jes takie jedno w plastikowych słoiczkach, marki nie pamiętam niestety) - szczególnie polecam fistaszkowym debiutantom albo niereformowalnym czekoladożercom ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)