niedziela, 16 sierpnia 2009

Kawowych smaków cd.


Wasze komentarze dotyczące ciasta kawowo-porzeczkowego zachęciły mnie do kolejnego kawowego eksperymentu :) Tym razem coś szybkiego, malutkiego do popołudniowej kawy (małe muffinki), a większe będą jutro na śniadanie, bo dla takich śniadań aż chce się wstawać!).



Muffiny i muffinki kawowe



Składniki na 6 zwykłych muffinów (u mnie dwa większe i sześć malutkich):
1 filiżanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki śmietany
1/2 filiżanki kawy espresso (bardzo mocnej zimnej kawy) - myślę, że da się to zastąpić kawą rozpuszczalną i wodą/ mlekiem
biała czekolada, rozpuszczona, do dekoracji (opcjonalnie)



Przygotowanie:


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremki/ blaszkę smarujemy masłem.
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy cukier. Osobno mieszamy jajko, śmietaną i kawę. Dodajemy mokre do suchego, mieszamy i przekładamy do foremek.
Pieczemy 10 minut (malutkie), 20 minut (zwykły rozmiar). Smarujemy rozpuszczoną białą czekoladą.



3 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie :) Idealne do filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam mniam mniam! super sie prezentują:) i fajna łyżeczka :))

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie cudne małe babeczki
    i w dodatku kawowe.. :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)