środa, 10 marca 2010

Soba. Czosnek i imbir. Słodki sos

I w zasadzie nic ponad to co w tytule. Po czasem ma być szybko, prosto i z niewielu składników.

Makaron soba z czosnkiem, imbirem i japońskim sosemSkładniki na jedną porcję:
makaron soba
zmiażdżony ząbek czosnku
świeży imbir, drobno posiekany, starty lub zmiażdżony
słodki sos japoński *
Kolendra, pietruszka lub szczypiorek do posypania


Przygotowanie:

Makaron wrzucić do wrzątku, gotować kilka minut, odcedzić, dodać czosnek i imbir, wymieszać. Wlać sos, wymieszać i podawać.

* nazwy sosu niestety nie podam, bo jest tylko w japońskich "krzakach" - kupiliśmy go w Hiroszimie, to tamtejsza specjalność podawana z okonomiyaki, które było naszą kolacją wigilijną ;)

4 komentarze:

  1. Jak dla mnie: czysta egzotyka:) makaron soba z imbirem? brzmi intrygujaco... Chetnie bym sprobowala.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda, że w Polsce nie ma tych składników, bo to wydaje mi się bardzo moje smaki, a i zdjęcie zachęca do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  3. makaron soba można kupić w Polsce - ja widziałam w Bomi (tam kupiłam) oraz Asia Market (Warszawa)
    sos może być też inny - kiedyś zrobiłam ze słodkim sosem chilli (takim gęstym z małego słoiczka, nie tao tao)
    z czosnkiem, imbiem, ostrą papryczką też będzie bardzo dobre! ten makaron w zasadzie można zjeść z bardzo różnymi dodatkami, np. z olejem sezamowym czy posypany drobno pokrojonymi wodorostami
    eksperymentujecie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, czegoś takiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)