Takie szybkie hedonistyczne śniadanie na niedzielny poranek - świeże, chrupiące bułeczki, u nas z masłem i kawiorem - pycha!
Pełnoziarniste bułeczki nocne - przepis pierwotny od Kornika z Kuchni, podaję już z moimi zmianami
Składniki na około 12 bułeczek (upiekłam 4 z 1/3 tej ilości):
3 szklanki mąki pełnoziarnistej Lubella
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
30 g świeżych drożdży
1 szklanka wody z mlekiem (pół na pół)
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wieczorem drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i wodę z mlekiem - mieszamy, aż się rozpuści.
Wtedy przesiewamy mąki, sól, wlewamy oliwę - mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy na omączony blat, wyrabiamy 5 minut. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 minut, po upływie których wyrabiamy je przez kolejne 3 minuty.
Miskę smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Do rana mocno urośnie.
Dzielimy na części - u mnie każda bułeczka miała wagę ok. 80 g. Formujemy zwykłe bułeczki lub supełki z długich wałeczków (jak mniej więcej u mnie).
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20 minut przykryte ściereczką.
Wyrośnięte smarowałam mlekiem i piekłam 20 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
Bueczki nocne są przepyszne! Robiłam nie raz i zawsze nam smakowały. :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
mi smakują na tyle, że innych już nie próbuję ;)
OdpowiedzUsuńale pełnoziarniste chyba najlepsze. kolejne to pewnie orkiszowe będą, muszę się tylko w mąkę zaopatrzyć ;)
idealny to poranek..
OdpowiedzUsuń