Ta sałatka zaskakuje zestawieniem delikatnych ogórków z pełnym i intensywnym olejem sezamowym - otrzymujemy świeży, bardzo ciekawy smak. Jak dla mnie, to idealnie pasowała do tajskich placuszków rybnych- goście zielonej imprezy najwyraźniej też byli tego zdania ;)
Piklowane ogórki po syczuańsku
Składniki:
200 g ogórków
1/2 łyżeczki soli30 g imbiru, pokrojonego, startego lub wyciśniętego
1/2 papryczki chilli, drobno pokrojonej
3 łyżki oleju sezamowego
1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
1 i 1/2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ogórki kroimy wdłuż, usuwamy pestki i kroimy na kawałki o długości ok. 6 cm i grubości ok. 2 cm. Posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na jakieś 30 minut.
Imbir zalewamy zimną wodą, zostawiamy na 20 minut.
Odlewamy wodę z ogórków. Ogórki przelewamy wodą, odcedzamy i osuszamy. Dodajemy imbir i chilli, mieszamy.
Olej sezamowy mieszamy z octem ryżowym i cukrem aż do rozpuszczenia cukru. Polewamy nim ogórki i odstawiamy je na kilka godzin albo noc do lodówki.
Przepis pochodzi z książki "Sczypta smaku... Chiny", z niewielką moją korektą
mmmm już czuję jej smak :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygladaja bardzo apetycznie i zrobie je sobie na pewno bo lubie te smaki
OdpowiedzUsuńa jak już zaplanujesz coś z tamtych stron, to koniecznie nam tu pokaż..
OdpowiedzUsuńfajne te ogórki!