Konfitura z karmelizowanej cebuli
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 drobno posiekane cebule1 łyżka jasnego cukru trzcinowego
80 ml wody
Na patelni na niewielkim ogniu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i powoli smażymy. Po około 20-30 minutach, gdy jej ilość się zredukuje, dodajemy cukier, mieszamy i smażymy aż się wchłonie (2-3 minuty). Po tym czasie wlewamy wodę i dalej dusimy (30-60 minut lub ile chcemy/ mamy czasu).
To zadanie dla cierpliwych - im dłużej, na im mniejszym ogniu smażymy cebulę, tym większą słodyczą nam się odwdzięczy.
Przepis - skąd go mam? W zasadzie, to trudno powiedzieć... Czytałam przepis Liski, ale użyłam jasnej cebuli i pominęłam wiele składników, zostawiając mniej więcej proporcje oliwy, cebuli, cukru ...
Jadłam taką w Tunezji i bardzo mi smakowała. Fajnie, że będę mogła ją zrobic w domu :)
OdpowiedzUsuńMniam [głośne mlaśnięcie językiem]!:)
OdpowiedzUsuń