sobota, 6 marca 2010

Konfitura cebulowa

Z cebuli mogłabym zrobić zupę. Obawiałam się jednak, że w trybie: jogurt na śniadanie - zupa na obiad - zupa na kolację, za jakiś czas zanikłyby mi zęby ;)


Konfitura z karmelizowanej cebuli

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka jasnego cukru trzcinowego
80 ml wody

Przygotowanie:

Na patelni na niewielkim ogniu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i powoli smażymy. Po około 20-30 minutach, gdy jej ilość się zredukuje, dodajemy cukier, mieszamy i smażymy aż się wchłonie (2-3 minuty). Po tym czasie wlewamy wodę i dalej dusimy (30-60 minut lub ile chcemy/ mamy czasu).

To zadanie dla cierpliwych - im dłużej, na im mniejszym ogniu smażymy cebulę, tym większą słodyczą nam się odwdzięczy.

Przepis - skąd go mam? W zasadzie, to trudno powiedzieć... Czytałam przepis Liski, ale użyłam jasnej cebuli i pominęłam wiele składników, zostawiając mniej więcej proporcje oliwy, cebuli, cukru ...

2 komentarze:

  1. Jadłam taką w Tunezji i bardzo mi smakowała. Fajnie, że będę mogła ją zrobic w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam [głośne mlaśnięcie językiem]!:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)