wtorek, 2 marca 2010

Jak zacznę, to trudno mnie powstrzymać. Krem z pieczarek

Nie, to nie jest zupa nr 2. Ani 3.

Prawidłowa odpowiedź brzmi - 6 :)

Krem z pieczarek
Z podanych proporcji otrzymamy ok. 500 ml zupy

Składniki:
2 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
250 g pieczarek
250 ml mleka
200 ml bulionu
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę i smażymy na złoto. Dodajemy pieczarki, smażymy kilka minut. Wlewamy mleko i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 15 minut - pieczarki mają być miękkie, a zupa ma zgęstnieć. Przecieramy lub miksujemy, podajemy samą, z jogurtem/ śmietaną i koperkiem/pietruszką lub z grzankami.

Smacznego!

To chyba jedna ze smaczniejszych i prostszych zup - sam zapach pieczarek poddanych obróbce termicznej działa na mnie kojąco ;)

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię pieczarkowe zupy sosy .. a kremy po prostu pycha ;)Ale powiem ci że jak zacznę gotować zupy to też potem gotuję cały tydzień, ale pierwszą musi wyjść wyjątkowo pyszna. wtedy mam motywację do dalszego pichecenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szaleństwo :-)
    chętnie się do Ciebie wproszę na zupę!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)