niedziela, 28 lutego 2010

Krem z pomidorów i migdałów

Dziś ugotowałam 5 (słownie: pięć) zup - bo skoro coś mieszam w garnku, to równie dobrze mogę mieszać w więcej niż jednym ;)
Korzystałam ze składników z szafek i lodówki - niby wiele nie miałam, a  ugotowałam jedzenia na cały tydzień :)

Krem z pomidorów i migdałów

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki pomidorów
Sól i pieprz, do smaku
850 ml bulionu
50 g zmielonych migdałów
150 g jogurtu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzewamy w garnku, dodajemy pomidory i dusimy 5 minut. Doprawiamy.

Wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy 10 minut.

Garnek zdjąć z ognia, zupę zmiksować na krem i przetrzeć przez przystawkę do przecierania.

Zupę wlać do garnka, dodać jogurt, migdały, cukier i bazylię. Podgrzewać przec chwilę i podawać.

Smacznego!

Przepis na podstawie książki "Kuchnia włoska" wyd. Parragon

4 komentarze:

  1. Pięć???????
    :)
    To ja przychodzę jutro na zupę w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też nie mogłam uwierzyc w to co przeczytałam
    pięc zup jednego dnia to mistrzostwo :-)
    ale pewnie garnuszki musiały byc malutkie, hm?

    pomidorowe zupy uwielbiam
    i migdały równie mocno
    ale w połączeniu..
    trudno mi to sobie nawet wyobrazic

    OdpowiedzUsuń
  3. musze drogie Panie rozczarowac, garnki male nie sa a GW robi potezne zapasy w naszej zamrazarce. tesknie za zupkami - w chwili obecnej w menu jedynie bekon i fasola - ech, ci Brytyjczycy

    dobranoc
    mfk

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj, zapraszam do siebie na Twoją pyszną zupkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)