Aksamitny chleb z koperkiem - wg przepisu Liski
na podst. lekko zmienionego przepisu R. L. Beranbaum, The Bread Bible
Składniki:
500 g mąki pszennej (u mnie typ 650)25 g cukru
20 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru (z nimi lepiej wychodzi, ale jeśli nie mamy, może być 1,5 łyżeczki drożdży instant, wówczas pomijamy cukier)
250 g sera ricotta, schłodzonego
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
1,5 łyżeczki soli
120 g wody
1 łyżka świeżego, bardzo drobno posiekanego koperku
Przygotowanie:
Do drożdży dodajemy cukier, wlewamy łyżkę wodę i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, by ruszyły.
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, miksujemy z pozostałymi składnikami.
Gdy ciasto odstaje już od ścianek, dodajemy koperek i krótko mieszamy.
Miskę smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1-1.5 godziny.
Z ciasta formujemy bochenek (u mnie dłuższa keksówka), smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrastania na 30 minut.
Piekarniki nagrzewamy do 200 stopni, ścianki spryskujemy wodą lub na dole umieszaczamy naczynie z kostkami lodu. Chleb nacinamy i pieczemy 45 minut (ja w międzyczasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni, żeby chleb się za bardzo nie spiekł).
Powstrzymać łakomstwo i niecierpliwość - ostudzić bochenek i dopiero wtedy kroić.
Ja nie dostałam ricotty, ale kiedyś na pewno zrobię ten chlebek. Musi być przepyszny!:)
OdpowiedzUsuńChlebek z koperkiem ? Na dodatek aksamitny ? Nigdy takiego nie jadłam, aż chyba spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com
oj , udał się oj udał chlebek koperkowy
OdpowiedzUsuńSuper ,że udało się tobie dołączyć do wspólnego pieczenia , pozdrawiam
Piekłam go i bardzo mi smakował :) I faktycznie, jest bardzo aksamitny :)
OdpowiedzUsuńhehe, faktycznie bardzo podobne nam wyszły :-)
OdpowiedzUsuń