czwartek, 25 lutego 2010

Prosta. Najprostsza. Pomidorowa

Mój przepis nie jest wyrafinowany. Nie pochodzi też z rodzinnej receptury.

Ale jest całoroczny - bo pomidory z puszki zawsze smakują tak samo, a zimą są dla mnie lepszym wyjściem niż te świeże. Szybki. Bazowy. Podatny na wariacje. Gęsty. Kremowy. Pełen pomidorów.

Moja klasyczna zupa pomidorowa


Składniki:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 puszki pomidorów, każda po 400 g
250 ml bulionu
Zioła, do smaku (pietruszka, rozmaryn, majeranek, bazylia, tymianek, szałwia)
Sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekam. W rondlu rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę z czosnkiem. Pozwalam im zmięknąć, często mieszając.

Dodaje pomidory wraz z zalewą. Ewentualnie zioła – świeże związane nitką lub suszone. Albo nie daję ich wcale. Wlewam bulion.

Gotuję ok. 20-30 minut, na niezbyt dużym ogniu.

Usuwam świeże zioła.

Miksuję na gładko.

Doprawiam.
 Podaję zwykle samą, ale można też z ziołami, pieczywem, mozarellą … Wszystko w Waszych rękach, szafkach i lodówce ;)

Smacznego życzę!






5 komentarzy:

  1. Uwielbiam pomidorową:) Jedna z moich najulubieńszych zup:)
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorowa jest też moją ulubioną zupą, z ryżem lub z makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, pomidorowa zimą z zapuszkowanych tomat to jest to :) I choć ja sobie bardziej letnią wersję robię - pappa al pomodoro, to i z makaronem w wersji bardziej zimowej byłaby wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez przepadam za pomidorowa zupa. Zima zawsze gotuje wlasnie z pomidorow z puszki.

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pachnie, pachnie pomidorami i wiosną!
    Proste = smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)