Ale jak już robię, to się przykładam - ma być taka, jaką lubię. Bardzo cienkie ciasto, elastyczne, uginające się pod obłożeniem. Z dobrym serem. W towarzystwie. Przy kieliszku czerwonego włoskiego wina.
Pełnoziarnista pizza 3 sery
Składniki:
Ciasto - przepis na podstawie tego, u mnie cieniej rozwałkowane (piekłam z połowy ilości i wyszły mi 3 czy 4 pizze):
500 g mąki pszennej razowej 1/4 szklanki oliwy
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
dużo kminku (Całego! Mielony odpada w przedbiegach) - pominęłam
Sos:
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku, posiekanepo łyżeczce suszonego oregano i bazylii
Wierzch:
posiekana mozarella
pokrojona gorgonzola
starty parmezan
Składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiamy ciasto i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu pod wilgotną ściereczką do wyrośnięcia.
Ciasto cienko rozwałkowujemy (wiem - barbarzyństwo, ale wtedy jest cienka - tak jak lubię), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy sosem - pomidorwy miksujemy z czosnkiem i przyprawami.
Obsypujemy serami i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy 10-15 mint, zależnie od rozmiaru pizzy.
Pycha! I kto powiedział, że pizza jest ciężka i niezdrowa, no kto?
I jeszcze tylko na koniec apel - nie zamawiajcie pizzy na telefon, gdy zimą dostarczana jest skuterem. Bynajmniej nie chodzi mi o temperaturę dostarczonej do Was pizzy (chociaż to też ma znaczenie), ale o kierowców - przy temperaturze -20 stopni i padającym śniegu widywałam pracowników sieciowych pizzerii ubranych w jeansy i polary (zgroza...). Myślę, że w ramach odpowiedzialności społecznej możemy sobie taką pizzę podarować i upiec ją sami - takie pizza fair trade ;)
bardzo dużo pełnoziarnistych pizz wokół dzięki Dniu Pizzy, podoba mi się :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam te pizze uginające się od ilości dodatków :-)
OdpowiedzUsuń