Małe i kuszące. Najbardziej zapamiętam K., który bił się po rękach, by nie sięgać już po kolejne ;)
Białe makaroniki z białą czekoladą - przepis Asi z Kwestii Smaku
Składniki:
3 białka
2 łyżki cukru pudru
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki migdalowej
200 g białej czekolady
2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder (2 łyżki). Gdy piana jest sztywna, dodajemy mąkę migdałową dokładnie wymieszaną z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy - składniki mają być dobrze połączone, ale piana nie ma utracić swoje objętości.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym umieszczamy po łyżeczce masy makaronikowej w odstępach 3 cm.
Pieczemy 10-13 minut - gotowe makaroniki mają być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Studzimy na papierze.
Czekoladę topimy na parze razem ze śmietaną - mieszamy i studzimy.
Makaroniki przekładamy masą, składamy po dwa.
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
Śliczne makaroniki! :))) mOgę się poczęśtować?
OdpowiedzUsuńrewelacja! z białą czekoladą biorę w ciemno!!! muszę chyba się skusić i upiec... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGwiazdko, makaroniki sa przesliczne. I bardzo podoba mi sie zdjecie :))
OdpowiedzUsuńPozdarwiam cieplutko.
o jak fajnie, wszystkie Was z nickami i imionami na "M" (sama się też do tych zaliczam) zapraszam serdecznie na makaroniki :)
OdpowiedzUsuń