wtorek, 2 lutego 2010

Białe makaroniki. Z czekoladą - białą oczywiście

Małe i kuszące. Najbardziej zapamiętam K., który bił się po rękach, by nie sięgać już po kolejne ;)


Białe makaroniki z białą czekoladą - przepis Asi z Kwestii Smaku

Składniki:
3 białka
2 łyżki cukru pudru
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki migdalowej
200 g białej czekolady
2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder (2 łyżki). Gdy piana jest sztywna, dodajemy mąkę migdałową dokładnie wymieszaną z cukrem pudrem. Delikatnie mieszamy - składniki mają być dobrze połączone, ale piana nie ma utracić swoje objętości.

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym umieszczamy po łyżeczce masy makaronikowej w odstępach 3 cm.

Pieczemy 10-13 minut - gotowe makaroniki mają być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Studzimy na papierze.

Czekoladę topimy na parze razem ze śmietaną - mieszamy i studzimy.

Makaroniki przekładamy masą, składamy po dwa.

4 komentarze:

  1. Śliczne makaroniki! :))) mOgę się poczęśtować?

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja! z białą czekoladą biorę w ciemno!!! muszę chyba się skusić i upiec... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Gwiazdko, makaroniki sa przesliczne. I bardzo podoba mi sie zdjecie :))

    Pozdarwiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. o jak fajnie, wszystkie Was z nickami i imionami na "M" (sama się też do tych zaliczam) zapraszam serdecznie na makaroniki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)