Tydzień temu zaprosiłam znajomych na białą imprezę. Wcześniej przygotowałam kilka białych dań - jednym z nich było białe risotto. Białe bo z mlekiem, śmietanką i selerem. Bardzo kremowe, a seler nadawał mu bardzo ciekawy smak. Polecam ryżomaniakom i nie tylko.
Białe risotto - lekko zmodyfikowany przepis z "Food & Travel" 1/2010
0.5 l bulionu
1 l mleka30 g masła
1 cebula, drobno pokrojona
1/4 selera, drobno pokrojonego
300 g ryżu (u mnie arborio)
trochę startej gałki muszkatołowej, do smaku
ok. 150 ml śmietany kremówki
Parmezan, świeżo starty
Przygotowanie:
W jednym garnku podgrzewamy bulion, w innym - mleko. Trzymamy oba płyny ciepłe.
Powoli topimy masło w trzecim garnku, dodajemy cebulę i selera - smażymy na niewielkim ogniu aż będą miękkie (zajmie to kilka minut).
Zwiększamy ogień, wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy, by wszystkie ziarenka pokryły się masłem. Gotujemy 2 minuty, dodajemy gałkę muszkatołową. Dodajemy bulion - każdorazowo po łyżce wazowej, czekamy aż ryż wchłonie płyn i dopiero wtedy dolewamy kolejną łyżkę. Mieszamy praktycznie cały czas, żeby ryż nie przywierał do garnka.
Gdy skończy się bulion, w ten sam sposób dodajemy mleko.
Gotujemy ok. 12-15 minut, aż ryż będzie gotowy.
Tuż przed podaniem dodajemy śmietankę i podgrzewamy.
Przekładamy na ciepłe talerze, posypujemy startym parmezazem.
Smacznego!
Oj mniami, dla mnie wszystko co ryżowe jest absolutnie do zjedzenia :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń