wtorek, 26 stycznia 2010

Babka jogurtowa. Z kardamonem

Nie do końca wiem dlaczego, ale w ostatnich dniach, gdy jest tak zimno i potrzebuję wewnętrznego i zewnętrznego ciepła, mam ochotę upiec babkę.

Chcę babkę? Mam babkę. Proste ;)

Babka jogurtowa z kardamonem - przepis od Dorotki, kardamon ode mnie :)

Składniki (piekłam z połowy proponowanej przez Dorotkę, poniżej podaję swoje proporcje):
113 g greckiego jogurtu naturalnego
100 g cukru
75 ml oleju
225 g mąki, przesianej
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g cukru waniliowego
niecałe dwie łyżeczki zmoździerzowanych ziarenek kardamonu - ja lubię bardzo dużo kardamonu, ale pewnie nie każdy tyle zniesie ;)


Przygotowanie:

Jajka przez kilka minut ubijać z cukrem i cukrem pudrem. Dodać jogurt, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką formy na babkę z kominkiem.

Piec 40-45 min w 160 stopniach, do suchego patyczka.

Lekko ostudzić powstrzymując łakomstwo i spożywać z herbata, kubkiem mleka czy kakao - smacznego!

4 komentarze:

  1. Ukochana przeze mnie babka w towarzystwie równie ukochanego kardamonu, cóż za wspaniałe połączenie! Osobiście uważam, że kardamon jest mocno niedoceniany. Ja np. wolę go od cynamonu. Także chętnie poczęstowałabym się Twoją babeczką :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam smak kardamonu, kojarzy mi się z Indiami i egzotycznymi potrawami Babka musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. o proszę, nie widziałam, że kardamon ma zwolenników poza mną :) ja bym go mogła dodawać praktycznie do wszystkiego, ale ostatnio mój M. ma już go chyba nieco dosyć, więc spróbuję się na jakiś czas powstrzymać - nie będzie łatwo...
    cieszę się bardzo, że trafiłam w Wasze smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba musze nadrobić braki w przyprawach, nie mam kardamonu, a jeśli taki dobry to nie pozostaje mi nic tylko wypróbowa c :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)