Chyba najlepszy sernik, jaki dotąd popełniłam. Bardzo słodki i kremowy, w sam raz na taki niewielki kawałek do mocnej gorzkiej kawy. A są takie dni, kiedy potrzebujemy i tego, i tego ;)
Sernik z chałwą, miodem i pistacjami - przepis zaczerpinięty z Rodzinnej Kuchni, piekłam bez spodu i z połowy podanych poniżej proporcji w formie o średnicy jakieś 17 cm
Składniki:
Masa serowa
100 g białej czekolady
680 gramów śmietankowego sera, w temperaturze pokojowej
250 g cukru białego
3 duże jaja w temperaturze pokojowej
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii (dałam kilka kropli aromatu)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub trochę amaretto (jw)
2 łyżki migdałów mielonych
150 gramów chałwy, grubo rozdrobnionej (można też dać więcej)
Polewa miodowa
3 łyżki gęstej tłustej śmietany - u mnie 18%
40 g masła
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Twaróg zmiksować z chałwą i cukrem, dodać czekoladę.
Pojedynczo dodawać jajka, mieszać tylko do połączenia składników.
Dodać sok cytrynowy, aromaty i mielone migdały - wymieszać.
Przelać masę do wysmarowanej masłem foremki i piec 40-45 min w 160 stopniach - ja piekłam przykryte folią aluminiową, by ciasto było jasne. Po tym czasie ciasto będzie jeszcze "drżące" w środku. Zostawiamy je w zamkniętym piekarniku na godzinę, a potem chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Przyrządzamy polewę - w rondelku doprowadzamy do wrzenia śmietanę, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i dodajemy miód. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy pistacjami.
Smacznego!
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Cieszę się, że smakował :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie...
Mmm :) Chałwa i sernik. Połączenie marzeń.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki z dodatkiem bialej czekolady (niestety ;)).
OdpowiedzUsuńA tutaj jeszcze migdaly, chalwa i pistacje! Same dobroci :)