poniedziałek, 25 stycznia 2010

Sernik. Słodki, najsłodszy

Chyba najlepszy sernik, jaki dotąd popełniłam. Bardzo słodki i kremowy, w sam raz na taki niewielki kawałek do mocnej gorzkiej kawy. A są takie dni, kiedy potrzebujemy i tego, i tego ;)

Sernik z chałwą, miodem i pistacjami - przepis zaczerpinięty z Rodzinnej Kuchni, piekłam bez spodu i z połowy podanych poniżej proporcji w formie o średnicy jakieś 17 cm


Składniki:

Masa serowa
100 g białej czekolady
680 gramów śmietankowego sera, w temperaturze pokojowej
250 g cukru białego
3 duże jaja w temperaturze pokojowej
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu wanilii (dałam kilka kropli aromatu)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub trochę amaretto (jw)
2 łyżki migdałów mielonych
150 gramów chałwy, grubo rozdrobnionej (można też dać więcej)

Polewa miodowa
3 łyżki gęstej tłustej śmietany - u mnie 18%
40 g masła
4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

Twaróg zmiksować z chałwą i cukrem, dodać czekoladę.

Pojedynczo dodawać jajka, mieszać tylko do połączenia składników.

Dodać sok cytrynowy, aromaty i mielone migdały - wymieszać.

Przelać masę do wysmarowanej masłem foremki i piec 40-45 min w 160 stopniach - ja piekłam przykryte folią aluminiową, by ciasto było jasne. Po tym czasie ciasto będzie jeszcze "drżące" w środku. Zostawiamy je w zamkniętym piekarniku na godzinę, a potem chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Przyrządzamy polewę - w rondelku doprowadzamy do wrzenia śmietanę, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy i dodajemy miód. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy pistacjami.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Cieszę się, że smakował :)
    Wygląda bardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm :) Chałwa i sernik. Połączenie marzeń.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki z dodatkiem bialej czekolady (niestety ;)).
    A tutaj jeszcze migdaly, chalwa i pistacje! Same dobroci :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)