sobota, 16 stycznia 2010

Muffiny z kardamonem i żurawiną

Wczoraj przygotowując czekoladki z cynamonem i kardamonem (wyszły pysznie, ale nie do końca fotogenicznie - jednak bez termometru do czekolady się nie obejdzie) pomyślałam: a jakby tam sobie jutro upiec na śniadanie muffiny z kardamonem?


Jak nietrudno się domyślić taka myśl tak łatwo nie mija, a podczas poszukiwania przepisów dodatkowo okazało się, że kardamon lubi żurawinę...

Muffiny z kardamonem i żurawinami - przepis na podstawie http://allrecipes.com/recipe/cranberry-cardamom-muffins/Detail.aspx, podaję ze swoimi modyfikacjami 

Składniki na 6 muffinów:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kardamonu (w oryginale była 1/8, dajcie tyle ile lubicie)
1/2 szklanki świeżej lub zamrożonej żurawiny (moja była czymś pomiędzy - kupowałam świeżą na bazarku, ale skoro leżała na dworze, to była lekko zmrożona jak z nią przyszłam do domu ;)
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
kilka kropki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy składniki sypkie, w drugiej mieszamy płynne. Zawartość obu misek mieszamy pobieżnie i dodajemy żurawiny.

Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Mniam, takie muffiny z chęcią bym zjadła:)Pyszne!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdyby zrobić z suszoną żurawiną? Bo akurat mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko,
    został mi jeszcze jeden ocalony przed łakomstwem jakimś cudem - zapraszam :)
    A na jutro planuję Twoje z suszonymi śliwkami, lekko podrasowane ;)

    Adrijah,
    sama zamierzałam piec z suszoną żurawiną, ale akurat na bazarku była świeża/mrożona. Z suszoną żurawiną pewnie będziesz je piec krócej, ale myślę, że będą bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie uświadomiłam sobie że wieki nie piekłam muffinek....

    OdpowiedzUsuń
  5. to całkiem jak ja - ostatnie piekłam w niedzielę ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)