Wczoraj przygotowując czekoladki z cynamonem i kardamonem (wyszły pysznie, ale nie do końca fotogenicznie - jednak bez termometru do czekolady się nie obejdzie) pomyślałam: a jakby tam sobie jutro upiec na śniadanie muffiny z kardamonem?
Jak nietrudno się domyślić taka myśl tak łatwo nie mija, a podczas poszukiwania przepisów dodatkowo okazało się, że kardamon lubi żurawinę...
Muffiny z kardamonem i żurawinami - przepis na podstawie http://allrecipes.com/recipe/cranberry-cardamom-muffins/Detail.aspx, podaję ze swoimi modyfikacjami
Składniki na 6 muffinów:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kardamonu (w oryginale była 1/8, dajcie tyle ile lubicie)
1/2 szklanki świeżej lub zamrożonej żurawiny (moja była czymś pomiędzy - kupowałam świeżą na bazarku, ale skoro leżała na dworze, to była lekko zmrożona jak z nią przyszłam do domu ;)
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
kilka kropki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy składniki sypkie, w drugiej mieszamy płynne. Zawartość obu misek mieszamy pobieżnie i dodajemy żurawiny.
Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
Smacznego! :)
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Mniam, takie muffiny z chęcią bym zjadła:)Pyszne!:))
OdpowiedzUsuńA gdyby zrobić z suszoną żurawiną? Bo akurat mam ;)
OdpowiedzUsuńMajanko,
OdpowiedzUsuńzostał mi jeszcze jeden ocalony przed łakomstwem jakimś cudem - zapraszam :)
A na jutro planuję Twoje z suszonymi śliwkami, lekko podrasowane ;)
Adrijah,
sama zamierzałam piec z suszoną żurawiną, ale akurat na bazarku była świeża/mrożona. Z suszoną żurawiną pewnie będziesz je piec krócej, ale myślę, że będą bardzo smaczne :)
właśnie uświadomiłam sobie że wieki nie piekłam muffinek....
OdpowiedzUsuńto całkiem jak ja - ostatnie piekłam w niedzielę ;)
OdpowiedzUsuń