Kolejna propozycja z tych mocno czekoladowych.
Ciasto mocno truflowe - przepis z Moich Wypieków
Składniki (piekłam z połowy z tortownicy o średnicy 16 cm):
6 jajek
100 g brązowego cukru
400 g gorzkiej czekolady
250 ml kremówki
80 ml Cointreau (u mnie porto)
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jajka ubijamy z cukrem mikserem - masa ma być puszysta, zajmie to jakieś kilka minut.
Powoli dodać czekoladę zamieszać.
Dodać mleko i porto, zamieszać.
Tortownicę uszczelnić folią aluminiową, przełożyć ciasto i piec 60 min w 170 stopniach. Po 30 minutach przykryć ciasto folią aluminiową. Nie sprawdzać patyczkiem!
Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Schłodzić przez nic w lodówce - dopiero wtedy będzie dobre.
halloumi and fall vegetable roast
1 tydzień temu
gdy tylko zobaczyłam i przeczytałam "mocno czekoladowe" to już właściwie jest efektem pożądania
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i z pewnością smakuje :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto :)Mogę sobie wyobraźić jak smakuję...pycha
OdpowiedzUsuńMoże nie taki mroczny ale ciemny przedmiot pożądania - na pewno :)
OdpowiedzUsuńAch, to była miłość od pierwszego spotkania.. Uwielbiam to ciasto, a raczej truflę. Jest po prostu genialna!
OdpowiedzUsuń