niedziela, 21 lutego 2010

Ciasto mocno truflowe. Mroczny przedmiot pożądania

Kolejna propozycja z tych mocno czekoladowych.

Ciasto mocno truflowe - przepis z Moich Wypieków

Składniki (piekłam z połowy z tortownicy o średnicy 16 cm):
6 jajek
100 g brązowego cukru
400 g gorzkiej czekolady
250 ml kremówki
80 ml Cointreau (u mnie porto)



Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Jajka ubijamy z cukrem mikserem - masa ma być puszysta, zajmie to jakieś kilka minut.

Powoli dodać czekoladę zamieszać.

Dodać mleko i porto, zamieszać.

Tortownicę uszczelnić folią aluminiową, przełożyć ciasto i piec 60 min w 170 stopniach. Po 30 minutach przykryć ciasto folią aluminiową. Nie sprawdzać patyczkiem!

Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Schłodzić przez nic w lodówce - dopiero wtedy będzie dobre.


5 komentarzy:

  1. gdy tylko zobaczyłam i przeczytałam "mocno czekoladowe" to już właściwie jest efektem pożądania

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda i z pewnością smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne ciasto :)Mogę sobie wyobraźić jak smakuję...pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Może nie taki mroczny ale ciemny przedmiot pożądania - na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, to była miłość od pierwszego spotkania.. Uwielbiam to ciasto, a raczej truflę. Jest po prostu genialna!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)