Przepis sam wpadł w moje ręce jak kartkowałam książkę. Szybko zrobiłam dwie sałatki. Chleb piekł się dalej. Skoro mam składniki, to zrobię...
Bienmesabe czyli deser migdałowy - przepis z "Culinaria Spain"
200 g mielonych migdałów
400 ml wody
175 g cukru
starta skórka z jednej cytryny
1/8 łyżeczki cynamonu
3-4 żółtka (u mnie 3)
plus łyżka Pedro Ximeneza - to już ode mnie
Przygotowanie:
Migdały prażymy na suchej patelni do zbrązowienia. Ja tego nie zrobiłam. I też wyszło ;)
Wodę mieszamy z cukrem i podgrzewamy do otrzymania przejrzystego gęstego syropu. Zestawiamy z palnika na kilka minut, żeby się schłodziło.
Do syropu dodajemy skórkę cytrynową, cynamon i migdały.
Dodajemy żółtka ubite z alkoholem. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
Przekładamy deser do pucharków, chłodzimy.
Przechowujemy w lodówce.
Słodko, oj słodko ;)
Myslę,ze taki deserek z całą pewnością by mi smakował :)))
OdpowiedzUsuńHehe takie "wynalazki", robione, gdy czekamy na właściwy "produkt" są najlepsze!! Apetyczny tem deser...
OdpowiedzUsuńmniam, musi smakować marcepanowo :) Też wypróbuję jak tylko kupię migdały. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń