piątek, 26 lutego 2010

Coś trzeciego. Coś hiszpańskiego. Deser migdałowy

Przepis sam wpadł w moje ręce jak kartkowałam książkę. Szybko zrobiłam dwie sałatki. Chleb piekł się dalej. Skoro mam składniki, to zrobię...

Bienmesabe czyli deser migdałowy - przepis z "Culinaria Spain"

Składniki:
200 g mielonych migdałów
400 ml wody
175 g cukru
starta skórka z jednej cytryny
1/8 łyżeczki cynamonu
3-4 żółtka (u mnie 3)
plus łyżka Pedro Ximeneza - to już ode mnie

Przygotowanie:

Migdały prażymy na suchej patelni do zbrązowienia. Ja tego nie zrobiłam. I też wyszło ;)

Wodę mieszamy z cukrem i podgrzewamy do otrzymania przejrzystego gęstego syropu. Zestawiamy z palnika na kilka minut, żeby się schłodziło.

Do syropu dodajemy skórkę cytrynową, cynamon i migdały.

Dodajemy żółtka ubite z alkoholem. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

Przekładamy deser do pucharków, chłodzimy.

Przechowujemy w lodówce.

Słodko, oj słodko ;)

3 komentarze:

  1. Myslę,ze taki deserek z całą pewnością by mi smakował :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Hehe takie "wynalazki", robione, gdy czekamy na właściwy "produkt" są najlepsze!! Apetyczny tem deser...

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, musi smakować marcepanowo :) Też wypróbuję jak tylko kupię migdały. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)