Mmm, biała czekolada - uwielbiam :)
Ciasto z białą truflą - przepis z książki "Czekolada" wyd. Parragon
Składniki:
2 jajka
4 łżki cukru
5 i 1/2 łyżki mąki
50 g stopionej białej czekolady
300 ml kremówki
350 białej czekolady
250 g kremowego twarożku (u mnie mascarpone)
cynamon do posypania
Przygotowanie:
Jajka ubijać z cukrem aż masa stanie się puszysta, a po wyjętych łopatkach zostanie ślad. Wsypać mąkę i wymieszać. Wlać stopioną czekoladę i zamieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 25 minut w 180 stopniach - ciasto ma się uginać przy dotknięciu. Lekko ostudzić i przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. Schłodzone ciasto przełożyć do tortownicy.
W rondelku zagotowujemy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Dodajemy twarożek i mieszamy. Masę wykładamy na spód i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto wyjmujemy na talerz i obsypujemy cynamonem.
Bardzo słodkie... i bardzo pyszne :)
a jakieś zdjęcie z boczku? ^^
OdpowiedzUsuńzainteresował mnie ten przepis, jak wszystko z białą czekoladą. : D ta masa truflowa jest bardziej lekka, czy ciężka, piankowa, czy zwarta?
Pozwolisz, że o czymś Ci przypomnę: chyba zapomniałaś dodać ten przepis do akcji Czekoladowy weekend. Piszę o tym we własnym interesie - będzie mi łatwiej przepis odnaleźć później ;)
OdpowiedzUsuńBiała czekolada chyba też się liczy?
Czy to jest taki serniczek?
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem tego ciacha. Masz może zdjęcie kawałeczka z bliska?
Pozdrawiam ciepło:)
Muscat,
OdpowiedzUsuńprzepis już dodałam. Biała czekolada jak najbardziej się liczy :)
Cukrowa Wróżko i Majanko,
niestety zdjęć z bliska ani z boku nie mam :( Biszkopt jest dosyć cienki, długo utrzymuej świeżość. Masa jest kremowa, gęsta, ale nie całkiem zestalona - przepyszna, warto spróbować, zachęcam!
nie bardziej niż mleczną, ale i ja bardzo lubię białą czekoladę
OdpowiedzUsuńi tą książeczkę mam, muszę lepiej ją wertowac, by znajdowac takie pyszności
ciasto z białą truflą - jak to pięknie brzmi, jako miłośniczka białej czekolady koło tego ciasta nie przejdę obojętnie, notuję przepis
OdpowiedzUsuńNie wiem co zrobilam nie tak, ale ta masa nie chce mi stezec...zagotowalam kremowke, zdjelam z ognia, dodalam czekolade i przestudzilam, pozniej dodalam serek i po calej nocy w lodowce ma konsystencje budyniu, nie mozna z blachy wyjac bo sie rozlewa, ciasto jest do wyrzucenia :(
OdpowiedzUsuńCzy po dodaniu do kremowki bialej czekolady trzeba to jeszcze zagotowac? Prosze o pomoc