piątek, 19 lutego 2010

Ciasto z białą truflą

Mmm, biała czekolada - uwielbiam :)

Ciasto z białą truflą - przepis z książki "Czekolada" wyd. Parragon

Składniki:
2 jajka
4 łżki cukru
5 i 1/2 łyżki mąki
50 g stopionej białej czekolady
300 ml kremówki
350 białej czekolady
250 g kremowego twarożku (u mnie mascarpone)
cynamon do posypania

Przygotowanie:

Jajka ubijać z cukrem aż masa stanie się puszysta, a po wyjętych łopatkach zostanie ślad. Wsypać mąkę i wymieszać. Wlać stopioną czekoladę i zamieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec 25 minut w 180 stopniach - ciasto ma się uginać przy dotknięciu. Lekko ostudzić i przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia. Schłodzone ciasto przełożyć do tortownicy.

W rondelku zagotowujemy śmietankę, dodajemy czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Dodajemy twarożek i mieszamy. Masę wykładamy na spód i wstawiamy  na kilka godzin do lodówki.

Ciasto wyjmujemy na talerz i obsypujemy cynamonem.

Bardzo słodkie... i bardzo pyszne :)

7 komentarzy:

  1. a jakieś zdjęcie z boczku? ^^
    zainteresował mnie ten przepis, jak wszystko z białą czekoladą. : D ta masa truflowa jest bardziej lekka, czy ciężka, piankowa, czy zwarta?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozwolisz, że o czymś Ci przypomnę: chyba zapomniałaś dodać ten przepis do akcji Czekoladowy weekend. Piszę o tym we własnym interesie - będzie mi łatwiej przepis odnaleźć później ;)
    Biała czekolada chyba też się liczy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy to jest taki serniczek?
    Ciekawa jestem tego ciacha. Masz może zdjęcie kawałeczka z bliska?

    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muscat,
    przepis już dodałam. Biała czekolada jak najbardziej się liczy :)

    Cukrowa Wróżko i Majanko,
    niestety zdjęć z bliska ani z boku nie mam :( Biszkopt jest dosyć cienki, długo utrzymuej świeżość. Masa jest kremowa, gęsta, ale nie całkiem zestalona - przepyszna, warto spróbować, zachęcam!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie bardziej niż mleczną, ale i ja bardzo lubię białą czekoladę
    i tą książeczkę mam, muszę lepiej ją wertowac, by znajdowac takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto z białą truflą - jak to pięknie brzmi, jako miłośniczka białej czekolady koło tego ciasta nie przejdę obojętnie, notuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem co zrobilam nie tak, ale ta masa nie chce mi stezec...zagotowalam kremowke, zdjelam z ognia, dodalam czekolade i przestudzilam, pozniej dodalam serek i po calej nocy w lodowce ma konsystencje budyniu, nie mozna z blachy wyjac bo sie rozlewa, ciasto jest do wyrzucenia :(
    Czy po dodaniu do kremowki bialej czekolady trzeba to jeszcze zagotowac? Prosze o pomoc

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)