Pszenno-żytnie placuszki drożdżowe - przepis stąd
75 g mąki żytniej
75 g mąki pszennej
szczypta soli
ok. 350 ml mleka
1 dość czubata łyżeczka suszonych drożdży
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
Przygotowanie:
Odmierzam 250 ml leko podgrzanego mleka i rozpuszczam w nim drożdże. Dodaję mąkę żytnią, dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Dodaję mąkę pszenną z solą, resztę mleka i żółtka.
Z białek ubijam pianę i delikatnie mieszam z resztą ciasta.
Rzogrzewam patelnię i bez tłuszczu smażę placuszki, przewracam na drugą stronę, gdy na potwierzchni pokażą się bąbelki.
Trzymam w cieple i podaję po usmażeniu wszystkich - są uniwerslane, smakują na słono lub słodko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)