środa, 3 marca 2010

Węgierska zupa z żółtego grochu

Bardzo pożywna, gęsta zupa - ale tylko dla tych, którzy lubią groch. Łyżki w dłoń i czas na ...

Węgierska zupa z żółtego grochu - na podstawie "Culinaria Hungary"

Składniki:
1 duża cebula
250 g suszonego żółtego grochy
sól
ząbek czosnku, zmiażdżony
1/2 łyżeczki ostrej papryki


Przygotowanie:

Obierz cebulę. Gotuj ją razem z grochem i 2 litrami wody przez 1 godzinę - groch ma być miękki.

Dodać sól, czosnek i paprykę.

Dobrze wymieszaj i podawaj.

7 komentarzy:

  1. Taka inna grochówka? Pyszniasta musi być:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, u mnie też dziś niezwykła grochówka ! Twoja bardzo mi sie podoba, z papryka i cebula musi fajnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no właśnie taka inna grochówka - dobrze powiedziane Majanko!
    Grażynko - racja, smakuje bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię groch..
    łyżka w dłoni i..?
    zupy nie mam..

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiejko,
    do Ciebie w moich myślach płynie zgrabna miseczka tej radośnie kolorowej zupy, więc smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam i z chęcią złapię za łyżkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ bogactwo zup u Ciebie, co jedna to ciekawsza :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)