skip to main |
skip to sidebar
Kto zgadnie, co zupa ma na dnie? ;)
Taka fajna zielona zupa. Po prostu - polecam!
Simple cream of celeriac and spinach soup - z książki "Soups. 500 recipes"
Składniki, podaję moje proporcje i po moich zmianach:
1.25 l wody
1 cebula, posiekana
500 g posiekanego selera
250 g liści szpinaku, lekko wilgotnych
sól i pieprz do smaku
feta pokrojona w kostkę, do podania
Przygotowanie:
Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15 minut - warzywa mają być miękkie.
Zupę przecieramy, doprawiamy i podajemy z fetą.
Zupa wygląda na bardzo szpinakową, ale w smaku o wiele bardziej wyczuwalny jest seler.
kolejna zupa na jaką mam ochotę to właśnie szpinakowa - piszę to ja, antyzuposz ;))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam szpinakowej zupy. Zapowiada się smacznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:))
Viridianko, ja kiedyś też specjalnie zupna nie byłam - to pewnie kwestia pory roku no i przepisów, żeby były takie da Ciebie
OdpowiedzUsuńMajanko, racja - zupa smaczna :)
pozdrawiam również