wtorek, 16 marca 2010

Warzywo co dzieli. Zupa cukiniowa

Sytuacja wygląda następująco: ja cukinię lubię, a M. nie cierpi. Jak usłyszał, że z cukinią robi się ciasto czekoladowe i wcale jej nie czuć, to na dobre się przeraził - musiałam obiecać, że nigdy nie ucieknę się do takiego niecnego występku ;) Tę zupę gotuję dla siebie - to jeden z moich ulubionych sposobów na cukinię.

Szybka zupa cukiniowa

Składniki:
1 posiekana cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 spore, starte cukinie
4 zmiażdżone ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
sól i pieprz, do smaku
ewentualnie jogurt naturalny

Przygotowanie:

Cebulę podsmażyć na oliwie, ma być zeszklona i miękka. Dodać resztę warzyw, smażyć aż będą miękkie. Dodać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Doprawić i zmiksować. Do zupy można dodać trochę jogurtu naturalnego - jak kto lubi.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Haha, trzeba było nie mówić, że może być ciasto z cukinią, bo gdybyś poczęstowała M. takim ciastem, to by się nigdy nie połapał, że ukryłaś tam to "paskudne" warzywo;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam ciasto cukiniowe a cukinii nie lubię. Zrób ciasto i się nie przyznawaj z czego;)
    Dziękuję za udział w akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrób zrób to ciasto nikt się nie połapie :d

    OdpowiedzUsuń
  4. no nie dziewczyny, tak nie można! ciasto kiedyś dla siebie samej zrobię, ale oszukiwać M. nie będę - sama też bym nie chciała, żeby mi gdzieś mięso przemycił, brrr

    OdpowiedzUsuń
  5. Hihih, dobre z ta cukinia w ciescie czekoladowym :) Mozna przemycic dzieciom ;)
    Ja sama chyba nigdy cukinii nie jadlam (przynajmniej nie pamietam), czas nadrobic zaleglosci :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Margareto, może też nie wiedziałaś, że ją jesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj, przygotowałam Twoją zupkę z cukinii. Pyszna! A oto efekty: http://mojogrodek.blogspot.com/2010/04/moje-gotowanie-wasze-przepisy_8206.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)