sobota, 20 lutego 2010

Trufle czekoladowe

No prostu. Jako kwintesencja czekoladowości. Nic więcej nie trzeba pisać ani mówić, Wystarczy zatopić w nich zęby.

Czekoladowe trufle

Składniki:
250 ml kremówki
275 g gorzkiej czekolady
40 g masła, w małych kawałeczkach
45 ml whisky, brandy, rumu (u mnie ciężki, słodki, rodzynkowy Pedro Ximenez)
kakao, do obtaczania

Przygotowanie:

Zagotuj śmietankę. Dodaj czekoladę. Wymieszaj. Dodaj masło. Wlej alkohol. Przelej do płytkiego naczynia. Niech ostygnie. Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 4 godziny lub na noc. Formuj porcje (ja łyżeczką do melona). Odkładaj na papier do pieczenia. Formuj kulki. Obtaczaj w kakao. Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "The chocolate and coffee bible" Hermes House

4 komentarze:

  1. No właśnie:) Wystarczy zatopić zęby:)Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie małe słodkości..

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię
    uwielbiam
    każdego dnia

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz racje, takie trufelki to kwintesencja czekoladowosci :)

    Pozdrawiam serdecznie!
    I dziekuje za udzial w CzekoWeekendzie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)