niedziela, 21 lutego 2010

Ciasto z białą czekoladą. Z "firmową" gwiazdką z mlecznej czekolady ;)

Z okazji Czekoladowego Weeekendu, który organizuje dla nas Bea (nie udało mi się jej niestety przekonać, że luty powinien być miesiącem czekolady - może pomożecie i razem nam się uda?  ;) chciałam zrobić "coś" z każdym rodzajem czekolady.

Ciasta z białą czekoladą występują dużo rzadziej (tak mi się przynajmniej wydaje), więc zapamiętałam sobie ten przepis i postanowiłam wykorzystać właśnie teraz. Ciasto rzeczywiście wyszło wilgotne i z bardzo wyraźnym smakiem białej czekolady. Jeśli ktoś nie lubi białej czekolady aż tak bardzo jak ja ;) może pominąć polewę - bez niej ciasto też będzie bardzo smaczne.

Ciasto z białą czekoladą - przepis stąd

Składniki:
300 g białej czekolady
200 g masła
165 g cukru
250 ml mleka
250 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka, lekko ubite
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ew. cukier wanilinowy (pominęłam)

Na polewę:
88 g kwaśnej śmietany
200 g białej czekolady

Mleczna czekolada do gwiazdki
Przygotowanie:

W rondelku umieścić czekoladę, masło, cukier i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, aż uzyskamy gładką konsystencję. Studzić 15 minut.

Do masy dodać jajka, wymieszać.

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, całość wsypać do czekoladowej masy i wymieszać.

Ciasto przełożyć do blaszki 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 70 minut w 160 stopniach. Nie otwierać piekarnika! Jeśli po tym czasie patyczek jest suchy (a powinien), wyłączyć piekarnik i studzić kilka minut w uchylonym piekarniku. Wyjąć i studzić w temperaturze pokojowej.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Wymieszać i polewą pokryć ciasto.

Gwiazdka z mlecznej czekolady - czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, wylewamy do foremek i wstawiam do lodówki. Po jakiejś godzinie jest gotowa i wędruje na ciasto :)

Kroimy w małe kawałki (jest bardzo słodkie) i zajadamy. Możemy popić kawą z mlekiem. Smacznego!

 

7 komentarzy:

  1. Piękne ciasto z piękną Gwiazdką!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładna gwiazdka :) Właściwie nigdy nie piekłam jeszcze nic z białą czekoladą w roli głównej - będę musiała kiedyś spróbować, bo ciasto wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chyba nie piekłam jeszcze ciasta z białą czekoladą w roli głównej, a nie przepraszam - piekłam sernik z mascarpone i białą czekoladą.

    No,ale takiego ciasta jak Twoje to jeszcze nie. Ciekawa jestem jak smakuje :))
    A gwiazdka równiez śliczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ajajaj ależ apetyczne to ciacho!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieknie sie prezentuje ta "firmowa" gwiazdka i ciasto na pewno jest pyszne :) Musze wyprobowac ten przepis!
    Pozdrawiam, Margareta

    OdpowiedzUsuń
  6. dopiero teraz zauważyłam, że je ktoś wypróbował! ślicznie sie prezentuje z gwiazdeczką. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)