środa, 11 listopada 2009

Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi śliwkami


Przepis na Słodkie bułeczki kukurydziane spodobał mi się na tyle, że postanowiłam go zmodyfikować i w ten sposób powstały ...

Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi śliwkami

Składniki:
2 łyżki suszonych śliwek
40 ml mleka
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru demerara
Szczypta soli
250 ml mleka
100 g oleju arachidowego
Cukier puder z cukrem waniliowym, do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Śliwki namoczyć w mleku. Wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Śliwki osączyć, mleko wymieszać z olejem.

Wymieszać suche z mokrym, dodać śliwki.

Uformować bułeczki (jeśli użyjesz oleju, ciasto będziesz rozlewać na papierze i uzyskasz płaskie ciastka, a gdy skorzystasz z masła, ciasto będzie bardziej kleiste i gęste, co pozwoli Ci uzyskać w efekcie końcowym puszyste bułeczki o nieregularnym kształcie), piec je 15 minut.

Posypać cukrem pudem i jeść jeszcze ciepłe lub już chłodne.

2 komentarze:

  1. lubię bardzo chleb razowy z suszonymi śliwkami
    a domowe bułki na pewno są jeszcze pyszniejsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich buleczek jeszcze nie jadlam :) Pysznie sie prezentuja.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)