Pikantne ciasteczka imbirowe – warto zjadać w towarzystwie mocnej czarnej herbaty lub szklanki mleka.
Puchate ciasteczka imbirowe
Składniki:
1 i ¼ szklanki mąki
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1/8 łyżeczki soli
1/3 szklanki jasnobrązowego cukru
3 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (dałam miód)
50 g masła
1 duże jajko
Przygotowanie:
Przesiać mąkę i przyprawy. Dodać cukier i wymieszać.
Masło z miodem rozpuścić na małym ogniu, ostudzić i wlać do suchych składników.
Dodać jajko i wyrobić na ciasto (u mnie w mikserze).
Ciasto nakładać na blachę łyżeczką, zachować odstępy bo ciastka urosną.
Piec 12-15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” wyd. Reader’s Digest
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Wśród składników nie ma masła, ile należy go dodać?
OdpowiedzUsuń50 g - dzięki za czujność :)
OdpowiedzUsuń