wtorek, 24 listopada 2009

Pikantne puchate ciasteczka imbirowe


Pikantne ciasteczka imbirowe – warto zjadać w towarzystwie mocnej czarnej herbaty lub szklanki mleka.

Puchate ciasteczka imbirowe

Składniki:
1 i ¼ szklanki mąki
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1/8 łyżeczki soli
1/3 szklanki jasnobrązowego cukru
3 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (dałam miód)
50 g masła
1 duże jajko

Przygotowanie:

Przesiać mąkę i przyprawy. Dodać cukier i wymieszać.

Masło z miodem rozpuścić na małym ogniu, ostudzić i wlać do suchych składników.

Dodać jajko i wyrobić na ciasto (u mnie w mikserze).

Ciasto nakładać na blachę łyżeczką, zachować odstępy bo ciastka urosną.

Piec 12-15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” wyd. Reader’s Digest


2 komentarze:

  1. Wśród składników nie ma masła, ile należy go dodać?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)