Przepis na Słodkie bułeczki kukurydziane spodobał mi się na tyle, że postanowiłam go zmodyfikować i w ten sposób powstały ...
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi śliwkami
Składniki:
2 łyżki suszonych śliwek
40 ml mleka
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru demerara
Szczypta soli
250 ml mleka
100 g oleju arachidowego
Cukier puder z cukrem waniliowym, do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki namoczyć w mleku. Wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Śliwki osączyć, mleko wymieszać z olejem.
Wymieszać suche z mokrym, dodać śliwki.
Uformować bułeczki (jeśli użyjesz oleju, ciasto będziesz rozlewać na papierze i uzyskasz płaskie ciastka, a gdy skorzystasz z masła, ciasto będzie bardziej kleiste i gęste, co pozwoli Ci uzyskać w efekcie końcowym puszyste bułeczki o nieregularnym kształcie), piec je 15 minut.
Posypać cukrem pudem i jeść jeszcze ciepłe lub już chłodne.
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
lubię bardzo chleb razowy z suszonymi śliwkami
OdpowiedzUsuńa domowe bułki na pewno są jeszcze pyszniejsze
Takich buleczek jeszcze nie jadlam :) Pysznie sie prezentuja.
OdpowiedzUsuń