Delikatne ciasto z wyraźnym smakiem kardamonu - pyszne jak najświeższe, szczególnie ze szklanką mleka. Polecam!
Ciasteczka kardamonowe
Składniki:
¾ szklanki mąki
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/8 łyżeczki soli
3 duże jajka
1 szklanka cukru
½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy kardamon i sól. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy.
Smarujemy małe foremki (np. do babeczek lub muffinek) masłem, wlewamy ciasto.
Pieczemy 35 minut w 150 stopniach.
Przepis z książki „Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” wyd. Reader’s Digest
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Fajne misiaczki:))
OdpowiedzUsuń