Fantastycznie zielona i świetnie rozgrzewająca zupa – warto poznać ten smak!
Zupa szpinakowa z imbirem
Składniki:
2 łyżki oleju lub oliwy
1 posiekana cebula
2 drobno posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku
2.5 cm korzenia świeżego imbiru
250 g liści szpinaku
1 mała łodyga trawy cytrynowej
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
1 mały ziemniak, obrany i drobno pokrojony w kostkę
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Jak zmiękną dodajemy liście szpinaku i trawę cytrynową. Gdy szpinak zmięknie, dolewamy bulion i dodajemy ziemniaka. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut.
Miksujemy zupę na gładko, wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy ocet ryżowy i podgrzewamy. Zupę skrapiamy olejem sezamowym i podajemy.
Przepis pochodzi z „Kuchni tajskiej” wyd. Parragon i trafia do akcji Ptasi
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)