czwartek, 26 listopada 2009

Zupa szpinakowa z imbirem


Fantastycznie zielona i świetnie rozgrzewająca zupa – warto poznać ten smak!

Zupa szpinakowa z imbirem

Składniki:
2 łyżki oleju lub oliwy
1 posiekana cebula
2 drobno posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku
2.5 cm korzenia świeżego imbiru
250 g liści szpinaku
1 mała łodyga trawy cytrynowej
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
1 mały ziemniak, obrany i drobno pokrojony w kostkę
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Jak zmiękną dodajemy liście szpinaku i trawę cytrynową. Gdy szpinak zmięknie, dolewamy bulion i dodajemy ziemniaka. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut.

Miksujemy zupę na gładko, wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy ocet ryżowy i podgrzewamy. Zupę skrapiamy olejem sezamowym i podajemy.

Przepis pochodzi z „Kuchni tajskiej” wyd. Parragon i trafia do akcji Ptasi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)