sobota, 14 listopada 2009

Ciasto dyniowe z mąką laskową


Kolejny przepis z dyniowego party - jakoś tak się stało, że ocalały zdjęcia deserów ;)

Ciasto dyniowe – przepis Atiny z Tak sobie pichcę

Składniki:
4 jajka
90 g miodu
skórka i sok z jednej cytryny
250 g dyni, startej na tarce
200 g drobno zmielonych orzechów laskowych
50 g mąki
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g białej czekolady
1 łyżka śmietany kremówki

Przygotowanie:

Żółtka ubić z miodem, dodać sok i skórkę cytrynową. Potem dodać dynię, przyprawy, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia - wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do dobrze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec 50 minut w temperaturze 180°C.

Lekko ostudzić, a w międzyczasie roztopić w kąpieli wodnej białą czekoladę i wymieszać z kremówką. Oblać ciasto polewą.

Ciasto jest absolutnie przepyszne, z pewnością do wielokrotnego powtórzenia!

Przepis łapie się do akcji orzechowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)