No i teraz jest jak znalazł na bieżącą akcję – jajko.
Jajka na miękko. Z waniliowym karmelem
Składniki na dwie osoby:
4 jajka
Laska wanilii
50 g cukru
50 ml wody
½ łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Na 24 godziny przed jedzeniem wkładamy jajka do szczelnego pojemnika z przekrojoną na pół laską wanilii.
Cukier podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. Gdy jest koloru jasnego złota, to dodajemy sok z cytryny i wodę. Dalej mieszamy, aż do uzyskania konsystencji syropu. Na koniec dodajemy kilka ziaren wanilii z przekrojonej laski. Przelewamy do małego dzbanuszka.
Jajka gotujemy na miękko.
Podajemy ciepłe z sosem karmelowym.
Danie jest pyszne i nadaje całkiem nowy smak starym, poczciwym jajkom na miękko – polecam wszystkim otwartym na nowe smaki i zestawienia.
Super! Ta ksiązka jest bardzo fajna:)
OdpowiedzUsuńNa pewno tez wyprobuje. Dzis na sniadanko byly tradycyjne sadzone na boczku z chrzanem :)
pozdrawiam Ola
Książkę mam na liście prezentów gwiazdkowych. Co do nieszczęsnego bannerka: pokombinowałam z kodem, może spróbuj jeszcze raz...
OdpowiedzUsuńTeż robiłam kiedyś te jajka (przy okazji zapraszam, jeśli chciałabyś wiedzieć jaka jest alternatywna metoda gotowania jajek, wpis chyba wrześniowy). Mają rzeczywiście fajny smak i sama idea zrobienia ze zwykłego jajka takiego niezwykłego dania jest super.
OdpowiedzUsuń