niedziela, 22 listopada 2009

Jajka na miękko. Z waniliowym karmelem


Sama z siebie pewnie nie kupiłabym książki zatytułowanej „Jajka”, ale jak przeczytałam o niej ze dwie opinie na Waszych blogach, a potem zobaczyłam ją na półce w Trafficu, to wiedziałam, że będzie moja :)

No i teraz jest jak znalazł na bieżącą akcję – jajko.

Jajka na miękko. Z waniliowym karmelem

Składniki na dwie osoby:
4 jajka
Laska wanilii
50 g cukru
50 ml wody
½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Na 24 godziny przed jedzeniem wkładamy jajka do szczelnego pojemnika z przekrojoną na pół laską wanilii.

Cukier podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. Gdy jest koloru jasnego złota, to dodajemy sok z cytryny i wodę. Dalej mieszamy, aż do uzyskania konsystencji syropu. Na koniec dodajemy kilka ziaren wanilii z przekrojonej laski. Przelewamy do małego dzbanuszka.

Jajka gotujemy na miękko.

Podajemy ciepłe z sosem karmelowym.

Danie jest pyszne i nadaje całkiem nowy smak starym, poczciwym jajkom na miękko – polecam wszystkim otwartym na nowe smaki i zestawienia.







3 komentarze:

  1. Super! Ta ksiązka jest bardzo fajna:)
    Na pewno tez wyprobuje. Dzis na sniadanko byly tradycyjne sadzone na boczku z chrzanem :)
    pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. Książkę mam na liście prezentów gwiazdkowych. Co do nieszczęsnego bannerka: pokombinowałam z kodem, może spróbuj jeszcze raz...

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robiłam kiedyś te jajka (przy okazji zapraszam, jeśli chciałabyś wiedzieć jaka jest alternatywna metoda gotowania jajek, wpis chyba wrześniowy). Mają rzeczywiście fajny smak i sama idea zrobienia ze zwykłego jajka takiego niezwykłego dania jest super.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)