Muffinki kokosowo-cytrynowe z białą czekoladą - przepis z For the body and soul
Składniki:
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
40 g cukru pudru
100 g białej czekolady, pokrojonej wkawałeczki
½ szklanki wiórków kokosowych
1 jajko
100 ml mleka
50 g rozpuszczonego masła
Kilka kropli aromatu kokosowego
1 cytryna (w oryginale była limonka)
Do dekoracji:
100 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Kilka łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Cytrynę dokładnie umyć, zetrzeć z niej skórkę. Miąższ delikatnie oddzielić od skórki i błonek, rozdrobnić.
W dużej misce połączyć suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier, czekoladę, wiórki kokosowe i skórkę cytrynową).
Jajko ubić z mlekiem, masłem, aromatem kokosowym i miąższem z cytryny. Wlać do dużej miski, szybko i pobieżnie wymieszać.
Masę przełożyć do papilotek lub foremek (u mnie 6 nieco większych niż zwykłe).
Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.
Ostudzone muffinki wyjąć z foremek. Posmarować czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
To mój drugi przepis do akcji orzechowej
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)