niedziela, 15 listopada 2009

Kokos też orzech czyli kokosowe muffinki z białą czekoladą i cytryną


Muffinki kokosowo-cytrynowe z białą czekoladą - przepis z For the body and soul

Składniki:
150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
40 g cukru pudru
100 g białej czekolady, pokrojonej wkawałeczki
½ szklanki wiórków kokosowych
1 jajko
100 ml mleka
50 g rozpuszczonego masła
Kilka kropli aromatu kokosowego
1 cytryna (w oryginale była limonka)

Do dekoracji:
100 g białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Kilka łyżek wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie umyć, zetrzeć z niej skórkę. Miąższ delikatnie oddzielić od skórki i błonek, rozdrobnić.

W dużej misce połączyć suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier, czekoladę, wiórki kokosowe i skórkę cytrynową).

Jajko ubić z mlekiem, masłem, aromatem kokosowym i miąższem z cytryny. Wlać do dużej miski, szybko i pobieżnie wymieszać.

Masę przełożyć do papilotek lub foremek (u mnie 6 nieco większych niż zwykłe).

Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.

Ostudzone muffinki wyjąć z foremek. Posmarować czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


To mój drugi przepis do akcji orzechowej
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)