Pomysł na włączenie cytryny do orzechów bardzo mi się spodobał, ale zdecydował się zamienić proponowane przez Dorotuś migdały na orzechy laskowe - i przyznaję, że swojej niesubordynacji nie żałuję ;)
Ciasto orzechowo-cytrynowe - przepis z Moich Wypieków
Składniki na tortownicę 21-23 cm, ja piekłam w 16 cm z połowy składników:
225 g miękkiego masła
140 g drobnego cukru
4 duże jajka
50 g mąki
225 g zmielonych migdałów (dałam mąkę z orzechów laskowych)
pół łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam)
otarta skórka i sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
Zmiksuj masło z cukrem, aż będą białe.
Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując, po każdym wsyp ¼ mąki.
Dodaj mąkę laskową, skórkę i sok cytrynowy. Delikatnie zmiksuj.
Przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz około 40 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka.
Ja oprószyłam ciasto cukrem puderm z cynamonem.
Komu kawałeczek? Bo jest naprawdę bardzo smaczne!
Kolejny przepis do akcji orzechowej - szkoda, że to jej końcówka, bo dopiero się zaczęłam rozkręcać ;)
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)