Omlet z gruszkami i cynamonowym karmelem
Składniki dla dwóch osób:
1 gruszka o wadze ok. 200 g (u mnie – 300)
Kilka łyżeczek soku z cytryny
25 g masła
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
Nieco soli i pieprzu
Odrobina masła do smażenia
Przygotowanie:
Gruszkę myjemy, obieramy, wydrążamy i kroimy na 12 części. Skrapiamy sokiem cytrynowym.
Na patelni topimy masło, dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do uzyskania jasnego karmelu.
Dodajemy gruszki i cynamon, delikatnie mieszamy.
Smażymy omlet – jajka ubijamy z solą i pieprzem, wylewamy za rozgrzaną patelnię z rozgrzanym masłem.
Przekładamy gruszki na omlet (odkładamy wcześniej 4 kawałki do dekoracji), dekorujemy gruszkami i polewamy karmelem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki „Jajka” M. Roux – nieco go zmofikowałam.
Przepis dołączam do akcji
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Gwiazdko, spróbuj jeszcze raz dodać banner - dołożyłam do zasobów plik z rozszerzeniem małymi literami, powinno pomóc (blogspot nawet jak zamieni, to na coś, co istnieje).
OdpowiedzUsuńGwiazdko, nie mam pojęcia, co może być nie tak... Inni na blogspocie mają ;( A możesz sprawdzić/edytować u siebie kod html? Czasem pojawiają się w kodzie znaczniki "br", które trzeba usunąć. Gotowy kod ich nie powinien zawierać.
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci piękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :))
pozdrowienia cytrynowe!
Ola
cynamonowy karmel!
OdpowiedzUsuńach!
ooo. mniam:)
OdpowiedzUsuńmusiało być pysznie!
pyszne przepyszne! najwyraźniej gruszka pozazdrościła jabłku i też chciała zaznać bliskości z cynamonem - według mnie gruszka & cynamon to bardzo udana para, polecam!
OdpowiedzUsuń