sobota, 21 listopada 2009

Omlet gruszkowy z cynamonowym karmelem


Omlet z gruszkami i cynamonowym karmelem

Składniki dla dwóch osób:
1 gruszka o wadze ok. 200 g (u mnie – 300)
Kilka łyżeczek soku z cytryny
25 g masła
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 jajka
Nieco soli i pieprzu
Odrobina masła do smażenia

Przygotowanie:

Gruszkę myjemy, obieramy, wydrążamy i kroimy na 12 części. Skrapiamy sokiem cytrynowym.

Na patelni topimy masło, dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż do uzyskania jasnego karmelu.

Dodajemy gruszki i cynamon, delikatnie mieszamy.

Smażymy omlet – jajka ubijamy z solą i pieprzem, wylewamy za rozgrzaną patelnię z rozgrzanym masłem.

Przekładamy gruszki na omlet (odkładamy wcześniej 4 kawałki do dekoracji), dekorujemy gruszkami i polewamy karmelem.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Jajka” M. Roux – nieco go zmofikowałam.

Przepis dołączam do akcji










6 komentarzy:

  1. Gwiazdko, spróbuj jeszcze raz dodać banner - dołożyłam do zasobów plik z rozszerzeniem małymi literami, powinno pomóc (blogspot nawet jak zamieni, to na coś, co istnieje).

    OdpowiedzUsuń
  2. Gwiazdko, nie mam pojęcia, co może być nie tak... Inni na blogspocie mają ;( A możesz sprawdzić/edytować u siebie kod html? Czasem pojawiają się w kodzie znaczniki "br", które trzeba usunąć. Gotowy kod ich nie powinien zawierać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł Ci piękny :)
    Dziękuję za udział w akcji :))

    pozdrowienia cytrynowe!
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo. mniam:)
    musiało być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne przepyszne! najwyraźniej gruszka pozazdrościła jabłku i też chciała zaznać bliskości z cynamonem - według mnie gruszka & cynamon to bardzo udana para, polecam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)