niedziela, 15 listopada 2009

Dynia po raz ostatni. Dyniowe sernikobrownie


Dyniowe sernikobrownie – przepis z Kwestii Smaku

Ciasto jest pyszne i warte spróbowania, więc kupujcie konicznie ostatnie dynie lub sięgnijcie do zamrożonego musu dyniowego i pieczcie! Nikt się temu ciastu nie oprze, bo jest wyśmienite!

Składniki:

Warstwa brownie:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jajka
230 g cukru pudru
120 g mąki

Warstwa twarogowo-dyniowa:
500 g twarogu na sernik
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka puree z pieczonej dyni
2 jajka
1/2 łyżeczki przypraw do dyni (1/4 łyżeczki cynamonu, 1/8 łyżeczki imbiru w proszku, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej)
100 g białej czekolady, roztopionej

Przygotowanie:

Prostokątną formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Gorzką czekoladę roztopić razem z masłem. Jajka ubić z cukrem, aż do powstania gęstej i puszystej masy (zajmie to kilka minut). Jajka połączyć delikatnie z masą czekoladową, do której następnie przesiać mąkę. Masę wlać do formy i piec 25 minut w 170 stopniach.

Twaróg ubić z cukrem, potem dodać ½ szklanki dyniowego puree i zmiksować. Wbijać po jednym jajku, krótko zmiksować. Dodać przyprawy.

Odmierzyć 5 łyżek masy twarogowo-dyniowej, resztę wylać na upieczone czekoladowe ciasto.

Pozostałe pół szklanki dyniowego puree wymieszać z 5 łyżkami masy dyniowo-twarogowej i roztopioną białą czekoladą. spód. Wymieszać resztę (1/2 szklanki) puree z dyni z odłożoną masą serową (5 łyżek) oraz z roztopioną białą czekoladą. Wyłożyć na masę dyniowo-twarogową robiąc wzorki.

Piec 40 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)