Gruszkowe sernikobrownie z imbirem – przepis inspirowany Dyniowym Sernikobrownie z Kwestii Smaku
Masa twarogowo-gruszkowa ma bardzo delikatny smak, więc następnym razem dam więcej gruszek, może trochę gruszkowej nalewki czy likieru i więcej imbiru. W przepisie podaję wypróbowane przeze mnie proporcje, proponuję ję zmodyfikować, by zaostrzyć aromat.
Składniki:
Warstwa brownie:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
1 bardzo duże jajko
115 g cukru pudru
60 g mąki
Warstwa twarogowo-gruszkowa:
500 g twarogu na sernik
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka puree z gruszki (gruszkę poddusić na patelni z imbirem)
2 jajka
1/2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
Kwadratową formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę roztopić razem z masłem. Jajko ubić z cukrem, aż do powstania gęstej i puszystej masy (zajmie to kilka minut). Jajko połączyć delikatnie z masą czekoladową, do której następnie przesiać mąkę. Masę wlać do formy i piec 25 minut w 170 stopniach.
Twaróg ubić z cukrem, potem dodać gruszkowe puree i zmiksować. Wbijać po jednym jajku, krótko zmiksować. Dodać imbir.
Masę twargowo-dyniową wylać na upieczone czekoladowe ciasto. Piec 40 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Brzmi to bardzo intrygująco:)
OdpowiedzUsuń