piątek, 27 listopada 2009

Sernikobrownie. Z gruszkami i imbirem


Gruszkowe sernikobrownie z imbirem – przepis inspirowany Dyniowym Sernikobrownie z Kwestii Smaku

Masa twarogowo-gruszkowa ma bardzo delikatny smak, więc następnym razem dam więcej gruszek, może trochę gruszkowej nalewki czy likieru i więcej imbiru. W przepisie podaję wypróbowane przeze mnie proporcje, proponuję ję zmodyfikować, by zaostrzyć aromat.

Składniki:

Warstwa brownie:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
1 bardzo duże jajko 
115 g cukru pudru
60 g mąki

Warstwa twarogowo-gruszkowa:

500 g twarogu na sernik
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka puree z gruszki (gruszkę poddusić na patelni z imbirem)
2 jajka
1/2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

Kwadratową formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Gorzką czekoladę roztopić razem z masłem. Jajko ubić z cukrem, aż do powstania gęstej i puszystej masy (zajmie to kilka minut). Jajko połączyć delikatnie z masą czekoladową, do której następnie przesiać mąkę. Masę wlać do formy i piec 25 minut w 170 stopniach.

Twaróg ubić z cukrem, potem dodać gruszkowe puree i zmiksować. Wbijać po jednym jajku, krótko zmiksować. Dodać imbir.

Masę twargowo-dyniową wylać na upieczone czekoladowe ciasto. Piec 40 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.


 

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)